Primul turneu internațional al formației „Bucovineanca”

Ceea ce ne desparte ne unește, ceea ce ne unește nu ne dezbină

În data de 27 august, la sediul Societății pentru Cultura Românească "Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți a avut loc Conferința culturală „Ceea ce ne desparte ne unește, ceea ce ne unește nu ne dezbină”,. Activitatea face parte din cadrul proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei”, ediția a II-a, 2014, proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al României prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Asociația Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni i-a invitat pe reprezentanții comunității românilor din Ucraina, studenți, bătrâni ai satului bucovinean, cunoscători de folclor, veterani, personalități publice remarcabile din mediul academic, primari, și alți doritori să participe la această activitate. Tema acestei Conferințe culturale a fost: „Implicarea comunităților locale în identificarea și valorificarea mărturiilor vieții spirituale a satului românesc. Valorificarea mărturiilor legate de istoria românilor din regiunea Cernăuți”.

Printre personalitățile care au participat la această conferință îi putem aminti pe reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, domnul ministru consilier Ionel Ivan, doamna Olena Vereha, viceguvernator din cadrul Administrației Regionale de Stat Cernăuți, reprezentanții ai societăților românești din regiunea Cernăuți, Liviu Rusu, , Bivolaru Octavian, Covalciuc Dumitru, Pavlenco Niculai,foto și video de HAUCA Nicolae, scriitori, profesori, Dăneasa Mircea, Bilețchi Pintelei, Reabco Serhei, Macovei Olivia, Bâcu Ancuța, Rusu Veronica, Istrate Romeo, vice primarul comunei Dumbrăveni, Ababei Sorin, elevi, studenți și artiști, Mintenco Nicolai,învțător emerit din ucraina, Felicia Oblezniuc, Velecico Cristina, Duprii Daniela, Penteleiciuc Elisaveta, Reabco Ivan, șa.

La deschiderea Conferinței a fost prezentat stadiul proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei ed. a II-a ”, cât și tema activității Conferința culturală - Ceea ce ne desparte ne unește, ceea ce ne unește nu ne dezbină”. Fiecare dintre participanți și-a prezentat oful, dorința de a promova limba și tradițiile românești. Dumitru Covalciuc a redat un citat „Veșnicia s-a născut la sat” în același timp a adăugat că veșnicia a inceput să moară, țăranul nostru din Bucovina nu mai este cel de altă dată. Nu se mai ține cont de tradiții, acestea sunt pe cale de dispariție, doar la înmormântare se mai pastrează ritualul tradițiilor. Acesta a mai adăugat că este dureros că, comunitate românească este impărțită în subcomunități de diferite confesiuni, care nu au nici o legătură între ele decât cea de a fi locuitori ai aceleiași regiuni sau a aceleiași localități. Este foarte greu să scoatem o culegere de versuri folclorice deoarece pe zi ce trece dispar informatorii ai cântecului popular românesc. Portul popular este menținut doar în biserică și ici colo la căte o manifestare culturală sau religioasă. Profesorul Bilețchi Pentilie din Oprișeni și-a exprimat sentimentul de bucurie pentru faptul că cei din diaspora nu au fost uitați de Statul Român, a mai adăugat că, comunitatea românească din regiunea Cernăuți dorește o comunicare mai strănsă cu autoritățile romăne. Profesorul de muzică Gheorghe Amarii cât și alți profesori de muzică și-au exprimat nemulțumirea că nu au manuale de muzică în limba maternă pentru clasele 5-9 și ar fi bucuroși dacă ar putea să obțină de undeva aceste manuale.

Reprezentantul Administrației Regionale de Stat Cernăuți, doamna Olena Vereha, a aratat că este foarte bine atunci când sunt păstrate limba, cultura și tradițiile unei comunități, dar toate acestea depind în mare măsură de noi, de educația pe care o dăm copiilor noștri. A mai adăugat că în prezent este deschidere din partea autorităților regionale, orce doleanță va fi soluționată însă toate acestea trebuiesc facute scris către autoritățile abilitate.

Ca și la prima activitate din proiect - Cunoașterea limbii și valorilor culturale bucovinene „Bucovina -izvor veșnic viu și sacru al datinilor strămășești”, cei prezenți, cât și promotorii acestui proiect au reușit să obțină informații cu privire la organizarea activităților culturale, de diferențiere a valorilor culturale românești de falsele valori, păstrarea limbii și culturii românești. S-a înțeles că educația școlară cât și cea extrașcolară sunt deosebit de importante și necesare pentru promovarea limbii, culturii și tradițiilor românești, însă toate acestea se pot obține doar prin unitate, prin sprijinul părinților, a comunităților locale românești din regiunea Cernăuți, a școlilor românești, care au un rol deosebit în transmiterea acestei zestre genetice. Limba română este destinul poporului român, munca noastră a tuturor, a celor care au trudit la formarea ei. De aceea trebuie să-i sprijinim pe semenii noștri din diaspora, să încurajăm tânăra generație să gândească, să vorbească și să simtă românește.

Această activitate s-a încheiat cu un program artistic susținut de către artiști ai formației transfrontaliere „Bucovineanca”. S-a dovedit încă odată că: „Ceea ce ne desparte ne unește, ceea ce ne unește nu ne dezbină”

Secretar general al Forumului Bucovinenilor de Pretutindeni, managerul proiectului, Gheorghe HRENIUC

MAI MULTE POZE GASITI AICI