„La șezătoare” - Bucovina unită prin limba și tradițiile ei

La șezătoare, Fotografii făcute în Voloka, Chernivets'Ka Oblast', Ukraine

Ce-a dea V-a activitate intitulată ,,La şezătoare”, componenta proiectului cultural ,,Bucovina unită prin limba şi tradiţiile ei”, proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, s-a desfăşurat pe data de 13.11.2013 în satul Voloca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina.

Cu acest prilej echipa FBP ţine să mulţumească din suflet gazdelor din Voloca care au adăpostit cu atâta generozitate şi ospitalitate activitatea şezătorii sub acoperişul căminului cultural cât și SCR „Mihai Eminescu” din Cernăuți care ne-a călăuzit şi îndrumat către cei mai talentaţi şi tineri artişti cu care să reuşim să colaborăm într-un mod fructuos, în special domnului Vasile Bâcu.

De asemenea, un lucru de neglijat este apariţia în premieră a grupului folcloric comun, transfrontalier ,,Bucovineanca”, care a văzut pentru prima dată lumina reflectoarelor pe scena din Voloca. Vă mărturisim că această formaţie constituită din 20 de români din sudul Bucovinei şi 40 de români din nordul ţinutului istoric au avut o mare priză la public. Mulţi spectatori din sală au confundat şezătoarea organizată cu un concert, spectacol, iar impresiile celor intervievaţi au fost asociate cu euforie, sărbătoare a sufletului sau chiar refugiu într-un paradis.

Întregul scenariu al şezătorii a durat o oră şi jumătate, respectiv de la 19.00 la 20.30 sub egida prezentatorilor Tudor HRENIUC, preşedintele FBP, şi Elena PAPAZEAN, vicepreşedintele FBP.

Activitatea a fost însoţită de de multe cântece populare, care fac parte din repertoriul folcloric românesc, cântece de voie bună, de dor şi doine interpretate atât de către soliştii: Liliana Ursachi, Ion Semeniuc, Ana Maria Vaman, Ion Dicusar, Florina Gaziuc şi emeritul învăţător, poet, interpret şi folclorist al Ucrainei – Nicolae MINTENCU, cât şi de întreaga formaţie care a readus în circulaţie un larg şir de piese muzicale îndragite de către toţi bucovinenii: ,,Cânta cucul”, ,,Ista-i moldoveanul”, ,,Hai, bună sara”, acompaniate de maiestosul ansamblu instrumental condus de domnul ION BODNARIUC.

Flăcăii formaţiei ,,Bucovinenaca” s-au adeverit a fi dansatori de invidiat, care odată ce s-au alăturat şezătorii nu au mai lăsat fetelor timp pentru ţesut, cusut, împletit sau tors. Fetele şi feciorii au jucat hore, dansuri pe ritmurile muzicale ,,Huţulca”, ,,Leşaska”, ,,Polka”, ,,Codrâneasca”, ,,Bucovineasca”.

Doar înregistrările video ale şezătorii, precum şi fotografiile pot ilustra şi reda cu exactitate acel tablou multicolor al scenei presărat cu flori, ornamente sclipitoare, mărgele şi desigur, tinere talente care s-au descătuşat de timiditate şi s-au contopit, formând într-un timp atât de scurt un aliaj puternic, pentru care cântecul şi dansul reprezintă un buletin de identitate naţională.

Dragii noştri cititori, echipa FBP vă anunţă că spectacolul final al proiectului ,,Bucovina unită prin limba şi tradiţiile ei” care reprezintă activitatea de bilanţ va fi susţinut în Casa de Cultură din satul Iordăneşti, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina pe data de 24.11.2013. Avem plăcerea şi onoarea de a invita alături de noi pe toţi cei cărora i-am trezit sentimentul admiraţiei şi curiozităţii pentru noul grup folcloric comun ,,Bucivineanca”. Mai mult decât atât, veţi putea admira expoziţia de pictură religioasă realizată de copii, expoziţie etnografică, iar surprizele din partea echipei FBP nu se termină aici. Veţi avea prilejul să întâlniţi autorităţi locale, oameni de vază, invitaţi speciali atât din România, cât şi din Ucraina, cărora le veţi putea adresa întrebări legate atât de rezultate proiectului şi modul acestuia de desfăşurare, cât şi alte doleanţe, propuneri sau neclarităţi care vă macină personal.

Va aşteptăm cu drag!

©Echipa FBP

MAI MULTE POZE GASITI AICI